Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Pályázataink

tamop-0054

HírlevélHTML formátum?

Változás! Gépkezelő OKJ bizivel rendelkezők! Változtak a jogszabályok. 2016. január 1-től hatályba is léptek! Keressetek, ha tájékozottak akartok lenni és már rendelkeztek Targoncavezető, Könnyűgépkezelő, Nehézgépkezelő stb. kék színű OKJ bizonyítvánnyal.

2015. december 29-én váratlanul új rendelet  (74/2015. (XII. 29.) NFM rendelet) látott napvilágot, amely módosította a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendeletet „a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról”.

 

A változtatások 2016.  január 1-től már hatályba is léptek és egységesen vonatkoznak minden közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gépre, továbbá a járműre szerelt, önjáró vagy vontatott, valamint a közutak építéséhez, fenntartásához használt emelő-, rakodó- és útépítő gépre.

 

A módosítások legfontosabb pontja, hogy a gépkezelői jogosítvány  meglétének szükségét mostantól nem attól teszi függővé, hogy az adott emelő- és rakodógéppel milyen munkát végez a gépkezelő, hanem attól, hogy az adott emelő- és rakodógép milyen munkára alkalmas.

 

Eddig a munkakörhöz és a gép kezelésének szükséges megfelelő szakirányú szakmai OKJ-s végzettség mellett csak akkor kellett hatósági NKH-s gépkezelői vizsgát tenni (és így gépkezelői jogosítványt szerezni, vagy a meglévőbe bejegyeztetni egy újabb gépcsoportot), ha az adott emelő- és rakodógépet kezelő személy olyan munkafolyamatokat végzett, amely során az általa megrakodott szállítóeszköz később részt vett a közúti forgalomban, illetve ha maga a gépkezelő vett részt az emelő- és rakodógéppel a közúti forgalomban.

 

A 2016. január 1-ei változások után viszont már egységesen, minden közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gép, továbbá a járműre szerelt, önjáró vagy vontatott, valamint a közutak építéséhez, fenntartásához használt emelő-, rakodó- és útépítő gép kezeléséhez szükség van a szakirányú szakmai OKJ-s végzettség mellett olyan gépkezelő jogosítványra, mely bejegyzéseiben szerepel a használni kívánt gépcsoport azonosítószáma. Függetlenül attól, hogy az adott munkagéppel milyen munkafolyamatot, hol vagy mikor végez a gépkezelő.

 

A rendelet másik fontos pontja, hogy a régi „mustársárga” építőgép-kezelői jogosítványok érvényességének dátumát az 2015. december 31-ről 2016. június 30-ra módosították. Így, akinek nincs még meg az új jogosítványa, az a régi építőgép-kezelői jogosítványában szereplő géptípusokkal még június 30-ig lehet kezelheti a munkagépeket. 2016. június 30. után viszont csak a géptípusok helyett már gépcsoportok bejegyzéseit tartalmazó új gépkezelői jogosítvány lesz érvényben.

 

 

 

jelentkezesi lap

Tisztelt Érdeklődő!

Weblapunkon multimédiás tevékenységeink mellett a felnőttképzéssel kapcsolatos szolgáltatásainkat is ajánljuk szíves figyelmébe.

Simon Péterné
Nemes Gabriella

ügyvezető

 

welcome

Már Facebookon is!